Над 67 000 души работят в сферата на аутсорсинга у насРазмерът

...
Над 67 000 души работят в сферата на аутсорсинга у насРазмерът
Коментари Харесай

Аутсорсинг секторът формира 4.8% от БВП на България

Над 67 000 души работят в областта на аутсорсинга у нас
Размерът на аутсорсинг бранша в България възлиза на 2.1 милиарда евро за 2017 година Това демонстрират данните от Годишния отчет за развиването на промишлеността на Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Секторът пораства с сензитивно по-висок растеж по отношение на темпа на напредък на националната ни стопанска система и за предходната година образува 4.8% от годишния БВП (БВП) на страната, спрямо 4.2% през 2016 година

Резултатите на аутсорсинг промишлеността за 2017 година са по-добри от предстоящите, като оперативните доходи нарастват с 18.2% вместо плануваните в миналогодишното издание 13.5%. При опазване на този позитивен тренд се чака до 2021 година приходите в бранша да се удвоят до 4 милиарда евро, а относителният му дял  в Брутният вътрешен продукт да доближи 7.9%. Анализът беше показан в полемиката „ Потенциалът на България в световната промишленост на изнесените услуги с висока добавена стойност “, в която присъединяване взеха управителния съвет на  БАА – Илия Кръстев, основен изпълнителен шеф на A Data Pro, Мая Миланова, общоприет управител на CBS Cargotec, Пламен Цеков, основен изпълнителен шеф на ScaleFocus, Стефан Бумов, основен действен шеф на HelеCloud, като и Лъчезар Богданов от Industry Watch и Стефан Стоянов, зам. кмет на община Пловдив.


Годишният разбор е направен от SeeNews и включва данни за 477 български компании, занимаващи се с аутсорсинг на бизнес процеси (BPO) и ИТ аутсорсинг (ITO) през 2017 година. Съотношението сред двете подразделения на изнесените услуги е съвсем изравнено, с лек превес на BPO от 51%.
„ Както в световен мащаб, по този начин и в България, се следи смяна в профила на търсените услуги. Много хора си показват, че аутсорсинг услугите се изчерпват до общоприет прът център, а в действителност това не е по този начин. Данните от отчета демонстрират, че единствено за 16 % от фирмите у нас в областта на изнесените услуги това е главната им активност. В момента приказваме доста повече за споделени услуги, за бизнес процеси в региона на човешките запаси, финансите, ръководството на здания, които се изнасят към аутсорсинг компании.

Има възходящ интерес към висококвалифициран труд и изключително към услуги, свързани с осведомителни технологии – създаване на програмен продукт, поддръжка, систематична интеграция. Подсекторът, който пораства най-бързо, е при компании, предлагащи аутсорсинг на процеси, основани на характерни познания и информация (KPO), като ръководство и разбор на бази данни, изследвания, обработка на информация“, показа Ивайло Славов, ръководител на борда на БАА и съосновател и изпълнителен шеф на Bulpros.
Аутсорсинг секторът образува 2.4% от работния пазар в България. В него са заети повече от 67 300 души към края на 2017 година, като към 2021 година броят им се очаква  да надвиши 79 хиляди души.
Индустрията на изнесените услуги у нас продължава да е измежду водещите данъкоплатци с импортирани налози в размер на 15.5 млн. евро. През 2017 година фирмите в бранша са платили 1.3% от всички налози в стопанската система.



Аутсорсинг секторът генерира 7.9% от всички разноски за заплати в иконо­миката през 2017 година, до момента в който през пред­ходната година този дял е бил 6.5%. Освен това промишлеността на изнесените услуги дава 6.2% от всички разноски за обществено обезпечаване в националната стопанска система през годи­ната, което е покачване спрямо каузи от 5.0% през 2016-a.

През последните години аутсорсинг промишлеността към този момент има национално наличие. Най-големите хъбове за аутсорсинг услуги остават огромните градове с университети, като се следи наклонност за все по-голямо изнасяне на активността отвън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи аутсорсинг центрове, като Велико Търново и Бургас също притеглят от ден на ден нови компании.

Над половината от фирмите (52%) в аутсорсинга у нас са с български притежатели, като в фирмите с задгранично присъединяване 53% от вложителите са от Великобритани, Съединени американски щати, Германия и Холандия. Сред задграничните клиенти на българските аутсорсинг компании преобладават компании от Западна Европа, Англия и Съединени американски щати.

Доброто развиване на бранша у нас продължава да нарежда България като водеща световна аутсорсинг дестинация. Страната ни се подрежда преди всичко по атрактивност в Югоизточна Европа, на второ в Европа след Полша и на 15-о място в света съгласно Global Services Location Index за 2017 година на анализаторската компания A.T. Kearney.

Пълната версия на годишния отчет за развиването на промишлеността на Българската аутсорсинг асоциация може да намерите тук – https://outsourcinginbg.com/content/2018-annual-industry-outsourcing-report
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР